Влияние тонкостенности на НДС профильных соединений с натягом

Автор(и)

  • A. G. Andreev кандидат технических наук, доцент кафедры «Динамика и прочность машин» НТУ «ХПИ», Ukraine
  • V. A. Kovaleva студент, кафедра «Динамика и прочность машин», НТУ «ХПИ», Ukraine

Ключові слова:

посадка с натягом, прочность соединений, напряженно-деформированное состояние, фактор тонкостенности

Анотація

У машинах і технологічному обладнанні для передачі значних осьових сил і крутячих моментів широко застосовуються з'єднання деталей посадкою з натягом. Такі з'єднання дозволяють передавати значні осьові зусилля і крутячи моменти. Посадки з натягом використовуються для з'єднання з валом різних конструктивних елементів замість шпоночних, болтових і зварних з'єднань. Вони є економічнішими і раціональнішими порівняно наприклад, зі шпоночними з'єднаннями, також усувається небезпека виникнення значної концентрації напружень в місцях шпоночних канавок. Міцність з'єднання в нерухомих посадках з натягом досягається за рахунок пружної, а іноді також пластичної деформації деталей, що сполучаються, яка виникає при технологічному процесі складання. Міцність і відносна нерухомість таких з'єднань забезпечується силою тертя між деталями, обумовленої величиною натягу. Метою даної роботи є оцінка залежності напружено-деформованого стану різних видів профільних з'єднань з натягом. Були досліджені з'єднання круглих втулок з отворами круглої, еліптичної і шестигранної форми з валами відповідної форми. На основі ПК ANSYS були отримані результати, представлені у вигляді таблиць і графіків для сумарних переміщень, контактного тиску і еквівалентних напружень. Показана залежність напружено-деформованого стану профільних з'єднань вказаних типів від фактору тонкостінності. Практичне значення отриманих результатів полягає в оцінці міцності з'єднань з натягом, що мають різну форму валу, і придатності їх для використання.

Посилання

Balackij L.T. Ustalost' valov v soedineniyah. Kyyiv: Tehnіka, 1972. 180 p.

Balackij L.T. Prochnost' pressovyh soedinenij. Kyyiv: Tehnika, 1982. 151 p.

Danilov D.V., Andreev A.G. NDS profil'nyh soedinenij s natyagom pod dejstviem kontaktnyh nagruzok. Zbirnyk naukovykh prac'. Tematychnyj vypusk: Dynamika i micnist' mashyn. Kharkiv: NTU "KhPI". 2011. Vyp. 52. P. 63-76.

Berniker E.I. Posadki s natyagom v mashinostroenii. Moscow-Leningrad: Mashinostroenie, 1968. 168 p.

Dunaev P.F., Lelikov O.P., Varlamova L.P. Dopuski i posadki. Obosnovanie vybora. Moscow: Vysshaya shkola, 1984. 112 p.

Prigorovskij N.I. Metody i sredstva opredeleniya polej deformacij i napryazhenij. Moscow: Mashinostroenie, 1983. 248 p.

Zenkin A.S., Arpent'ev B.M. Sborka nepodvizhnyh soedinenij termicheskimi metodami. Moscow: Mashinostroenie, 1987. 128 p.

Grechishev E.S., Il'yashenko A.A. Soedineniya s natyagom: raschety, proektirovanie, izgotovlenie. Moscow: Mashinostroenie, 1981. 247 p.

##submission.downloads##