Анализ устойчивости контейнера, нагруженного равномерно распределенным внешним давлением

Автор(и)

  • R. A. Babudzhan студент, кафедра «Динамика и прочность машин», НТУ «ХПИ», Ukraine
  • A. G. Andreev кандидат технических наук, доцент кафедры «Динамика и прочность машин» НТУ «ХПИ», Ukraine

Ключові слова:

контейнеры, оболочки вращения, устойчивость, упругость, напряженно-деформированное состояние, перемещения, сопряжение элементов контейнера, моментная теория

Анотація

У даній роботі передбачалося з'ясувати можливість втрати стійкості в типової конструкції контейнера, проаналізувавши кілька конфігурацій геометричних параметрів. Для цього була створена математична модель, яка поєднує в собі моментну і безмоментну теорію оболонок, а також теорію стійкості. Були показані методи параметризації та алгоритмізації рішення напружено-деформованого стану за допомогою пакета програмного забезпечення MATLAB. Також в роботі представлені значення критичних навантажень, що призводять об'єкт в стан втрати стійкості, що відповідають певним параметрам контейнера. Також були представлені порівняння межі текучості матеріалу конструкції зі значеннями максимальних напружень в елементах контейнера, що викликаються обчисленими навантаженнями. Ці значення дозволили зробити висновок про небезпечні зміни конструкції, при яких стала можлива втрата стійкості. У роботі приведена формалізація рішення напружено-деформованого стану конструкції, що має модульну структуру. Даний метод дозволяє уніфікувати і автоматизувати процес вирішення завдань подібного роду без використання особливих теорій розрахунку конструкцій. Алгоритм рішення збігається з типовим алгоритмом знаходження небезпечних зон конструкції і, завдяки параметризації, може бути застосований при вирішенні задачі як в прямій, так і в зворотній постановці. Після аналізу результатів було зроблено висновок про спроможність і актуальність аналізу стійкості конструкції. Результатом роботи є як чисельні значення критичних навантажень при певних конфігураціях конструкцій, так і загальне, якісне уявлення про міцність типової конструкції, її небезпечні зони і можливості її зміцнення за допомогою додавання нових конструкційних елементів в зони, найбільш схильні до незворотних деформацій. Результати наведені у вигляді графіків, формул, малюнків і таблиць.

Посилання

Timoshenko S.P. Stability of elastic systems. Moscow: State publishing house of technical and theoretical literature. 1955. 570 p.

Samul V.I. Fundamentals of the theory of elasticity and plasticity: Textbook. manual for university students. 2nd ed., Revised. Moscow: Higher. School, 1982. 264 p.

Timoshenko S.P., Voinovsky-Krieger Plates and shells. Moscow: Science, 1966. 625 p.

Perform symbolic math computations. URL: mathworks.com/products/symbolic.html

MathWorks MATLAB help. function solve (). URL: https://www.mathworks.com/help/symbolic/solve.html

Ponomarev S.D. (Ed.) and others. Strength calculations in mechanical engineering. Vol. 2. Moscow: Mashgiz, 1958. 975 p.

Ponomarev S.D. (Ed.) and others. Strength calculations in mechanical engineering. Vol. 3: Moscow: Mashgiz, 1959. 1119 p.

##submission.downloads##