Модель пластического состояня материала для широкого диапазона температур и скоростей деформаций на основе нейронной сети - Хавин, В. Л.; Огородник, О. А. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Динамiка та мiцнiсть машин, 2011)
Розглянуто підхід до розробки матеріалу на базі штучної нейронної мережі, що описує пластичну течію. Особливістю моделі є можливість моделювання пластичного стану матеріалу у широкому діапазоні пластичних деформацій, швидкостей деформацій (0,001…105 c−1) та температур (20-1000 °С). Для реалізації моделі була використана нейронна мережа на основі персептрона з одним прихованим шаром. На прикладі експериментальної сім’ї кривих деформування сталі 45 проведено порівняльний аналіз ефективності навчання для різноманітних варіантів підготовки тренувальних даних.