Виброизмерения рам тележек вагонов метрополитена в эксплуатационных условиях - Жовдак, В. А.; Белоцерковский, А. Б.; Смирнов, М. М.; Ульянов, Ю. Н.; Яцько, С. И.; Черных, О. В. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Динамiка та мiцнiсть машин, 2007)
Розглядається методика проведення вібровимірювань рам візків вагонів метрополітену в умовах експлуатації. Обробка осцилограм здійснювалась за допомогою дискретного перетворення Фур’є. Використовувалася програма Microsoft Excel. Отримано спектр зовнішнього навантаження, що викликане нерівностями шляху. Також визначено спектр власних коливань рам візків, що підтверджується експериментальними даними. Результати статті будуть використані для вирішення задачі статистичної динаміки рам візків з урахуванням запізнювання зовнішнього навантаження на колісні пари візків та прогнозування безвідмовності рам візків.