Обратная задача баллистики свободной гидравлической струи - Ольшанский, В. П.; Мищенко, И. В.; Ольшанский, С. В. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Динамiка та мiцнiсть машин, 2005)
Визначено умови витікання стаціонарного струменя, за яких його траєкторія проходить через задану точку вертикальної площини під прямим кутом до неї, а частинки рідини в цій точці мають задану швидкість руху.