Применение марковских моделей для расчета остаточного ресурса при усталостных отказах - Жовдак, В. А.; Тарасова, Л. Ф. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Динамiка та мiцнiсть машин, 2005)
Запропоновано методику прогнозування залишкового ресурсу елементів конструкцій на основі використання кінетичних рівнянь для опису міри пошкодження і математичного апарату теорії марковських процесів. У результаті визначаються найбільш інформаційні показники залишкового ресурсу – ймовірність безвідмовної роботи й щільність імовірності відмовлень. Методика дозволяє враховувати випадковість процесу навантаження, зниження границі витривалості