Расчет напряженно-деформированного состояния сепаратора подшипника качения - Симсон, Э. А.; Овчаренко, В. В.; Шевчук, Ю. А. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Динамiка та мiцнiсть машин, 2010)
Виходячи з основних причин руйнування сепаратора підшипника кочення, проведено розрахунок його напружено-деформованого стану. Проведено оптимізацію геометрії вікон сепаратора, завдяки варіюванню розмірами їх виїмок. Запропоновано нову модель, що дозволить знизити максимальну інтенсивність напруження на 20%. Наведено шляхи подальшої оптимізації.