Неосесимметричное деформирование высокотемпературных роторов паровых турбин при окружной неоднородности свойств ползучести материала - Шульженко, Н. Г.; Гонтаровский, П. П.; Протасова, Т. В. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Динамiка та мiцнiсть машин, 2012)
Розглядаються питання викривлення високотемпературних роторів парових турбін внаслідок нерівномірності їхньої повзучості в окружному напрямку. Приводяться результати розрахунків неосесиметричного деформування ротора циліндра середнього тиску турбіни К-300-240 з використанням експериментальних даних про окружну неоднорідність механічних властивостей матеріалу, а також ротора турбіни Т-250/300 для заданих характеристик неоднорідності матеріалу. Результати порівнюються з даними натурних досліджень викривлень роторів різних турбін.