Исследование волновых процессов в сапфировых стержнях при ударном нагружении - Шупиков, А. Н.; Литвинов, Л. А.; Угримов, С. В.; Сотрихин, С. Ю.; Ярещенко, В. Г.; Андреев, Е. П. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Динамiка та мiцнiсть машин, 2012)
Проведено теоретичне та експериментальне дослідження процесу розповсюдження хвиль деформацій у стержнях із сапфіру з різною орієнтацією кристалографічних осей. Отримано теоретичні значення швидкостей хвиль деформацій. Встановлено хороше співпадання результатів теоретичного аналізу з даними експериментальних досліджень.