Анализ свободных крутильных колебаний силовых передач методом нелинейных нормальных форм Шоу-Пьера - Успенский, Б. В.; Аврамов, К. В. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Динамiка та мiцнiсть машин, 2014)
У статті запропоновано модифікацію метода нелінійних нормальних форм Шоу-П’єра для дослідження механічних систем з кусково-лінійними пружними характеристиками. Ця модифікація дозволяє вдвічі знизити розмірність системи звичайних рівнянь, що використовується для пошуку форм, підвищуючи таким чином точність та швидкодію методу. Розглянуто механічні системи з двома ступінями свободи, що описують коливання елементів силової передачі трьохциліндрового транспортного двигуна.