МЕТОДИ ТЕСТУВАННЯ ГЕНЕРАТОРІВ ВИПАДКОВИХ І ПСЕВДОВИПАДКОВИХ ПОСЛІДОВНОСТЕЙ - Некрасова, Марія (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Динамiка та мiцнiсть машин, 2025)
У статті розглянуті існуючі методи оцінки якості випадкових послідовностей біт. Описані пакети статистичних тестів. За допомогою системи статистичних тестів NIST проведено дослідження статистичних властивостей сформованих розробленими генераторами псевдовипадкових послідовностей та проведено їх перевірку на випадковість за допомогою порівняння зі статистикою ідеально випадкового ряду. За результатами дослідження обрано пороговий рівень проходження тестів NIST та вироблено інженерні рекомендації щодо вибору генератора псевдовипадкових чисел з найбільшою кількістю успішно пройдених тестів. Для стендів напівнатурного моделювання асинхронних радіоелектронних систем рекомендується застосування генератора псевдовипадкових чисел на основі методу Мерсенна Твістера. Також встановлено необхідність удосконалення розроблених генераторів шляхом підбору вхідних параметрів з метою підвищення ймовірності проходження тестів.