Застосування комп’ютерних технологій для розрахунку зубчастих передач при вивченні курсу «Деталі машин» - Надтока, Олена; Надтока, Денис Михайлович (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Динамiка та мiцнiсть машин, 2021)
У статті приводиться опис а комп’ютерної програми GearKURT, яка призначена для розрахунку механічних передач. Програма дозволяє проводити розрахунки передач: - закритої циліндричної прямозубої передачі - закритої циліндричної косозубої передачі - відкритої циліндричної прямозубої передачі - передачі Новикова - закритої конічної прямозубої передачі - закритої конічної передачі з непрямими зубами - відкритої конічної прямозубої передачі - черв'ячної передачі. Комп’ютерна програма має діалоговий інтерфейс, написана на об’єктно-орієнтованій мові програмування Delphi та скомпільована у exe-файл. Програма дозволяє обирати необхідній матеріал та спосіб термообробки для виготовлення зубчастих коліс, проводити розрахунки оптимальних геометричних розмірів та параметрів передач, визначати конструкцію зубчастих коліс. У програмі надані всі необхідні довідкові матеріали у вигляді таблиць та графіків, по яким необхідно вибирати коефіцієнти та інші необхідні для розрахунків значення. Програма передбачає доступ до теоретичного матеріалу курсу «Деталі машин» та можливість зберігати результати розрахунків в окремому файлі. Наведені рекомендації щодо використання даної програми.