Linear dynamic properties in curved laminated glasses - Суханова, Ольга; Ларін, Олексій (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Динамiка та мiцнiсть машин, 2021)
У дослідженні представлені результати лінійної динаміки ламінованих скляних панелей з різною кривизною. Це актуальне завдання у сфері машинобудування, авіаційної промисловості, суднобудування, енергетики, архітектури тощо. Такі композити є довговічними, простими в догляді та мають широкі конструктивні можливості. Метою роботи є вивчення впливу параметра кривизни на частоти та форми композитів. У роботі розглядаються лінійні характеристики для ламінованих стекол з полівініл-бутиральним прошарком. Було розглянуто поведінку триплексу та розповсюдження в ньому пружних хвиль у лінійному стані. У даній статті виконано обчислення з використанням методу скінченних елементів в рамках модального аналізу в тривимірній постановці у рамках фізичної лінійно-пружної постановки. Використовувався гексагональний скінченний елемент з 8 вузлами із 3 ступенями волі в кожному. У роботі моделювалися ламіновані стекла з параметром кривизни, що варіювався від 0 мм до 250 мм. Композит складався з трьох шарів: два скляних шара, товщиною 3 мм кожен, та полівініл-бутирального прошарку, товщиною 0,38 мм. Розмір пластин складав 500×500 мм. В якості граничних умов, ламінат був закріплений з двох протилежних сторін. Виконано аналіз збіжності розміру сітки. Виведено результати власних частот в залежності від параметра кривизни. Також показані графіки власних форм коливань, що дають наглядне уявлення про стан композитів.