Математичне та програмне забезпечення для аналізу руху приладів, встановлених на полімерних амортизаторах - Breslavsky, Dmytro Vasylovych; Bukreev, Mykyta Volodymyrovych; Tatarinova, Oksana Andriivna (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Динамiка та мiцнiсть машин, 2020)
Надано опис методу та програми розв’язання задачі аналізу руху приладу, встановленого на полімерному амортизаторі. Для опису переміщень приладу застосовано рівняння динаміки з використанням малого параметру. Значення переміщення та куту нахилу приладу отримується при моделюванні руху шляхом розв’язання інтегро-диференційних рівнянь з використанням методу сіток. Враховано вплив температури на властивості амортизаторів, для чого розв’язується тривимірна задача нестаціонарної теплопровідності для амортизатору у формі паралелепіпеду. Як метод розв’язання цієї задачі використовується метод поділу змінних. Встановлено розподіли температури за об’ємом амортизатору. Проаналізовано критичний режим руху приладу та отримано залежність переміщення центру мас приладу від часу та температури. Надано опис програмного забезпечення, в якому реалізовано запропоновані методи розрахунку задач нестаціонарної теплопровідності та динаміки приладу. Ключові слова: в’язкопружність; полімер; температура; рівняння руху; амортизатор; програма