Моделирование и анализ колебаний корпуса турбины 500 МВт вблизи основной моды вертикальных колебаний - Krasnikov, S. V. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Динамiка та мiцнiсть машин, 2026)
Розглянуто проблему підвищеної вібрації найбільш гнучких корпусів парової турбіни енергоблоку потужністю 500 МВт. Основною причиною виникнення підвищеної вібрації парової турбіни є небаланс ротору та недостатня жорсткість елементів системи. Розглядається випадок з практиці експлуатації, де центрування роторів не надала суттєвих змін вібраційних параметрів. Ціллю даної роботи було моделювання вимушених коливань корпусів циліндрів низького тиску в системі турбіна-фундамент-основа з турбіною потужністю 500 МВт, а також дослідження причин їх підвищеної вібрації. Дослідження проводились за допомогою метода коливань, метода скінчених елементів, а також розробленими автором методиками побудови моделей та проведення досліджень коливань системи турбіна-фундамент-основа. В результаті проведених досліджень було отримано трьохвимірну скінчено-елементну модель системи турбіна-фундамент-основа, отримані амплітудно-частотні залежності для точок корпусів циліндрів низького тиску. Проведене дослідження дозволило зробити висновки щодо причин підвищеної вібрації верхніх частин корпусів парової турбіни. Завдяки унікальним особливостям розробленої моделі існує можливість дослідження вібраційних процесів на рівні, що дозволяє аналізувати вібрації складних елементів системи. Практичне значення проведеної роботи має наглядний засіб розробки спеціалізованих моделей для дослідження вимушених коливань системи турбіна-фундамент-основа, а також розв’язок практичної задачі з аналізу причин підвищеної вібрації окремих складних елементів.