Методика экспериментального определения параметров размещения акселерометров в бесплатформенной инерциальной навигационной системе - Uspenskyi, V. B.; Kuznietsov, Y. О.; Surhanova, Y. E. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Динамiка та мiцнiсть машин, 2019)
Для забезпечення високої точності функціонування безплатформенних інерційних навігаційних систем в умовах значної кутовий динаміки об'єкта враховується просторове рознесення акселерометрів в блоці. З цією метою в ході заводського калібрування необхідно уточнити геометричне розміщення акселерометрів щодо приладової системи координат. Існуючі методи передбачають реалізацію досить складних експериментальних програм руху блоку або використання параметрів обертання лабораторного стенду як еталонних значень. Все це може призводити до збільшення похибки визначення шуканих параметрів і, як наслідок, до збільшення помилки функціонування навігаційної системи в цілому. У даній роботі пропонується проста методика проведення експерименту з використанням трьохосного столу, інваріантна до адитивної помилки вимірювань акселерометра і не ідеальності лабораторного обладнання. Для розвитку і обґрунтування запропонованої методики вирішуються наступні завдання: розробка моделі вимірювань акселерометрів, що враховує геометричний фактор його розміщення; проектування програми тестових обертань для трьохосного столу і алгоритму обробки вимірювань; обговорення джерел похибки методики і можливості її мінімізації; оцінка впливу геометричного фактору і розробка моделі його компенсації в процесі експлуатації навігаційної системи; експериментальна перевірка методики. В наслідок розв’язання перерахованих завдань зроблені висновки про необхідність врахування геометричного фактору розміщення акселерометрів в безплатформенній інерціальній навігаційній системі та практичної ефективності розробленої методики. Результати статті можуть бути використані при проектуванні та налаштуванні високоточних інерційних навігаційних систем.