Имитационное моделирование обкаточных режущих инструментов для формообразования неэвольвентных зубчатых колес с улучшенными функциональными свойствами - Martinenko, G. Y.; Mironenko, S. A.; Tretyak, T. E. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Динамiка та мiцнiсть машин, 2018)
Розглядаються питання конструкторсько-технологічної розробки інструментального забезпечення для виробництва удосконалених зубчастих коліс. Розробка заснована на спеціальному прикладному розвитку математичної теорії багатопараметричних відображень простору. У виконаній розробці зуборізних інструментів для профілювання неевольвентних зубчастих коліс передбачається недопущення спотворення профілювання після переточувань інструменту. Запропоновано алгоритми розрахунку, які можуть використовуватися в інформаційному забезпеченні відповідних CAD / CAM систем обслуговування інструментальних виробництв. Серед розроблених інструментів - збірні долбяки з призматичними та круглими різцями. Компенсаційні можливості пропонованих збірних долбяків забезпечуються зміною положення фасонних різальних крайок після їх переточувань: відповідно лінійним переміщенням призматичних фасонних різців та поворотом круглих різців.