Исследование ползучести и повреждаемости пологой оболочки из материала с характеристиками, зависящими от вида нагружения - Sklepus, S. N. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Динамiка та мiцнiсть машин, 2016)
Статтю присвячено дослідженню повзучості та пошкоджуваності пологої ізотропної оболонки складної форми в плані, із матеріалу з характеристиками, що залежать від виду навантаження. Для постановки задачі використовуються визначальні співвідношення, що описують дислокаційну повзучість початково ізотропних матеріалів з характеристиками, що залежать від виду навантаження, асоційовану з утворенням і зростанням плоских мікротріщин з переважною орієнтацією. Початково-крайова задача повзучості та пошкоджуваності розв’язується за допомогою спільного використання методів R-функцій, Рітца та Рунге-Кутта-Мерсона. Досліджено вплив напрямку зовнішнього навантаження на повзучість, пошкоджуваність та тривалу міцність сферичної пологої оболонки складної форми.