Нестационарные колебания струн и их систем, контактирующих с различными сосредоточенными нагрузками - Voropay, A. V.; Malakhov, E. S. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Динамiка та мiцнiсть машин, 2016)
Розглядаються нестаціонарні коливання струн і їх систем, викликані скінченою кількістю зосереджених навантажень. Нестаціонарними навантаженнями можуть моделюватися зовнішні сили, а також реакції, які відповідають впливу зосереджених мас або демпферів. Для системи струн, які перетинають одну загальну, будується узагальнена схема дослідження. Викладається методика побудови системи рівнянь, що складається з одновимірних хвильових рівнянь для деякої довільної кількості струн, яка замикається додатковими співвідношеннями в точках контакту. Отримана система є системою інтегральних рівнянь Вольтерра, яка після дискретизації зводиться до блочної системи лінійних рівнянь. Як приклад вирішується задача про нестаціонарні коливаннях струни з двома приєднаними демпферами.