Взаимное влияние соединений с натягом - Vinogradsky, D. G.; Andreev, A. G. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Динамiка та мiцнiсть машин, 2016)
Дана робота присвячена дослідженню взаємного впливу з’єднань з натягом для варіантів з’єднань з натягом: суцільний вал з двома втулками, два суцільні вали зі втулкою, пустотілий вал з двома втулками, два пустотілі вали зі втулкою в ПК ANSYS. Отримані характеристики НДС (еквівалентні напруження, контактний тиск, сумарні переміщення) залежно від величини інтервалу між з’єднаннями з натягом. Встановлено, що з мірою збільшення цього інтервалу характеристики НДС спочатку інтенсивно змінюються, потім стабілізуються, досягши певного значення інтервалу. Подібна закономірність має характерні особливості для кожного типу з’єднань. Кожне з двох з’єднань з натягом, які належать до даного типу з’єднань, ідентичні за своїми характеристиками НДС. Отримані результати узгоджуються з розподілом напружень в задачі Ляме про товстостінні циліндри і свідчать про можливість застосування принципу Сен-Венана до з’єднань з натягом.