Оптимизация круглых пластин при нестационарном нагружении - Vasilchenko, V. F.; Lomakin, A. N. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Динамiка та мiцнiсть машин, 2016)
Розглядаються круглі пластини, що піддаються дії нестаціонарної навантаження. Запропоновано алгоритм розв’язання задачі про пластині мінімальної ваги з обмеженнями на переміщення і напруження. Завдання вирішується на основі методу послідовних наближень. Необхідні умови оптимальності формулюються на основі принципу Понтрягіна. Наведено результати розрахунку оптимальної пластини.