Критические состояния консольных упругих труб под действием гироскопических и неконсервативных нагрузок - Соловьев, И. Л. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Динамiка та мiцнiсть машин, 2007)
Розглянуто задачу про квазістатичну та динамічну втрату стійкості пружних тонкостінних консольних циліндричних труб, що обертаються, під дією осьових слідкуючих навантажень. Досліджено залежність характеру їх втрати стійкості від співвідношення між параметрами кутової швидкості обертання та величини слідкуючого навантаження.