Исследование закритического поведения ортотропных пологих оболочек сложной формы в плане - Курпа, Л. В.; Любицкая, Е. И. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Динамiка та мiцнiсть машин, 2006)
Досліджено геометрично нелінійну поведінку пологих оболонок, виконаних із ортотропних матеріалів, які знаходяться під впливом поперечного навантаження. Пропонується метод лінеаризації нелінійних рівнянь та визначення верхнього та нижнього критичного навантаження, який базується на поєднанні варіаційних методів та теорії R-функцій. Алгоритм застосовано для дослідження ортотропної сферичної пологої оболонки складної форми в плані. Тестові результати для ізотропного матеріалу порівняно із наведеними в літературі.