Лазерная диагностика потоков. Часть 1. Двумерные модуляторы лазерного излучения - Товажнянский, Л. Л.; Капинос, В. М.; Никитина, Е. В.; Никитин, А. М. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Динамiка та мiцнiсть машин, 2003)
Приведено схеми акусто-оптичних модуляторів когерентного випромінювання з ріднинними активними елементами та математичний опис процесів двохмірної акустичної модуляції. Винятковісттю такого модулятора є отримання когерентних променів, індивідуально орієнтованих у просторі.