Оптимизация элементов конструкций по прочностным и динамическим характеристикам - Симсон, Э. А.; Назаренко, С. А.; Анацкий, Ю. П. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Динамiка та мiцнiсть машин, 2004)
В статті пропонуються методи оптимізації складних скінченноелементних моделей з високим ступенем геометричної і фізичної інформативності, орієнтовані на великі розмірності векторів перемінних стану і проектування, мінімальну кількість звертань до процедури прямого розрахунку. Досліджено обчислювальні етапи. Розглянуто застосування розробленого математичного апарату.