Вариационная формулировка задачи ползучести при конечных деформациях - Золочевский, А. А.; Склепус, С. Н. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Динамiка та мiцнiсть машин, 2004)
В статті розглянута варіаційне формулювання задачі повзучості при великих деформаціях. На базі матеріального підходу Лагранжа, принципу віртуальної роботи а також тензорів швидкостей деформацій Гріна-Лагранжа та швидкостей напружень Піола-Кірхгоффа отримано варіаційний принцип в формі Лагранжа. Рівняннями Ейлера для функціонала Лагранжа є лінеаризовані рівняння рівноваги тіла та статичні граничні умови, записані відносно швидкостей переміщень.