Идентификационный подход в граничных обратных задачах теории оболочек - Ободан, Н. И.; Макаренко, Н. В. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Динамiка та мiцнiсть машин, 2008)
Розглядається проблема ідентифікації геометричних параметрів реальної системи за допомогою вимірів відгуків досліджуваної системи на зовнішній вплив. Розв’язання такої задачі зв’язано із знаходженням зворотного оператора для крайової задачі теорії оболонок, що при числовій реалізації приводить до нездоланних труднощів, що визначені поганою обумовленістю задачі. В поданій роботі пропонується підхід, заснований на комбінації чисельного розв’язання послідовних прямих задач, методу оптимізації (метод Ньютона) і методів регуляризації.