Весовая оптимизация роторов центрифуг при геометрических и прочностных ограничениях - Иглин, С. П. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Динамiка та мiцнiсть машин, 2008)
Розв’язується задача мінімізації маси ротора центрифуги. Змінюється його геометрія в заданих границях при обмеженні на максимальне еквівалентне напруження. Використовується квазіньютонівський метод оптимізації, для якого необхідний градієнт цільової функції та нелінійних обмежень. Лінійні обмеження враховуються шляхом зменшення кроку одновимірного пошуку. Задача аналізу розв’язується за допомогою МСЕ, використовується двовимірний осесиметричний скінченний елемент трикутного перерізу. Градієнти цільової функції на нелінійних обмежень знаходяться аналітично, без чисельного диференціювання. Наведений приклад.