Прочность и жесткость плоской стенки из углерод-углеродного композитного материала для вывода потока заряженных частиц из вакуумной камеры - Бирюков, О. В.; Саенко, С. Ю.; Колосенко, В. В.; Корнилов, Е. И.; Ковпик, О. Ф.; Морачковский, О. К.; Ромашов, Ю. В. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Динамiка та мiцнiсть машин, 2008)
Представлено метод і результати розрахунку на міцність і твердість трубчастої стінки з вуглець-вуглецевого композитного матеріалу (ВВКМ), застосовуваного в ННЦ «ХФТІ» для вакуумних об’єктів. Стінка з жорстко закріпленими холодними краями розділяє вакуумний обсяг камери й атмосферу, і пручи-знаходячи вигнуту форму деформується в умовах високих температур (250 °С) під внутрішнім тиском. Аналіз міцності заснований на методі скінченних елементів (МСЕ) і чисельному рішенні на персональному комп’ютері (ПК) системи розв’язних рівнянь МСЕ. Наведено розрахункові дані для вигнутої форми стінки й максимальні значення інтенсивності напруг. Дано оцінки міцності й твердості трубчастої стінки.