Свободные колебания осциллятора линейно-переменной массы с сухим трением - Ольшанский, В. П.; Ольшанский, С. В. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Динамiка та мiцнiсть машин, 2014)
Модернізованим методом енергетичного балансу виведено наближені формули для розрахунку амплітуд малих затухаючих коливань осцилятора змінної маси при дії сили сухого тертя. Розглянуто варіанти коливань при сталому значенні сили тертя та змінному, коли сила тертя пропорційна масі осцилятора. Проведено порівняння числових результатів, до яких приводять отримані формули та відомі більш точні розв’язки. Показано, що виведені компактні наближені формули мають хорошу точність та зручні для інженерних розрахунків.