Вынужденные колебания венца рабочих лопаток турбомашин с учетом демпфирования - Каиров, А. С.; Моргун, С. А. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Динамiка та мiцнiсть машин, 2013)
Викладено методику досліджень вимушених коливань вінців робочих лопаток турбомашин зурахуванням демпфірування. З використанням методу кінцевих елементів розроблено уточненуматематичну модель секції «сектор диску – лопатка з демпферними зв’язками», яка враховуєконструктивну неоднорідність пера лопатки та диску. Наведено результати розрахунку амплітудвимушених коливань вінця робочих лопаток турбіни, вимушених дією змінної газодинамічноїсили.