ВЕРТИКАЛЬНІ КОЛИВАННЯ НА ВОДІ ПОНТОННОЇ МОСТОВОЇ СПОРУДИ ПІД ДІЄЮ РУХОМОГО НАВАНТАЖЕННЯ - Грищенко, Володимир (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Динамiка та мiцнiсть машин, 2025)
Технології плавучих понтонних платформ є розповсюдженим та надійним інженерним рішенням успішного подолання водних перешкод. Зручність та переваги використання наплавних мостів (переправ) особливо відчутні в складних умовах. Це – швидке та якісне відновлення руху; створення технічного прикриття транспортних сполучень до відновлення зруйнованих; це допоміжні засоби логістики, побудовані в стислі терміни на короткий час. Понтонний проект може стати постійним, економічно ефективнішим ніж стаціонарний при складних геологічних умовах – він не потребує традиційних опор або фундаменту. Практичне освоєння технологій у вітроенергетиці, нафтодобуванні, геології та інших сферах часто пов’язане з роботою в районах залитих водою: болотах, акваторіях, мілководдях, тощо. Понтонні інженерні споруди морського, річкового призначення знаходять тут широке застосування. Їх основні вузли сприймають значне силове навантаження. При передачі цієї енергії між окремими секціями, просторовими прольотними будовами, окремими ланками основного ланцюга мосту, як правило, виникають складні задачі деформування з двосторонніми та односторонніми зв′язками – контактні взаємозв’язки. Ці питання стосуються статичного розрахунку різних схем мосту, розрахунку міцності плавучих опор. Вони базуються на систематичному використанні засад будівельної механіки наплавних мостів. Широко розповсюджені статичні методи розрахунку напружено-деформованого стану (НДС) конструкцій є базовими оцінками їх міцності, здатності витримувати робочі навантаження під дією малорухомих, повільних факторів. Але зрозуміло, що плаваючі споруди, що підтримуються плавучими понтонами, окрім статичного піддаються також значним динамічним навантаженням (вітрові пориви, сила течії води, хвильові процеси, тощо). Багато з них функціонують також в умовах транспортування вантажів, переміщення техніки, людей та інших. В таких випадках питання безпеки, міцності, надійності конструкцій при вертикальних коливаннях на воді при дії рухомих навантажень грають важливу роль. В даній роботі на основі розробленої в статті [1] динамічної та математичної моделей невеликої плаваючої понтонної переправи проведені чисельні розрахунки поведінки моделі при врахуванні інерційних сил від руху вантажу. Модель представляє собою систему зі скінченним числом ступенів свободи, в якій понтони вважаються абсолютно жорсткими. Чисельні результати в роботі одержані методом Рунге-Кутта для моделі, в якій обмежились чотирма понтонами. Отримані результати дають загальне уявлення про поведінку понтонної системи, коли по ній рухається вантаж.