Зони передруйнування для міжфазної тріщини в ізотропному біматеріалі - Mykhail, Oleksandr; Loboda, Volodymyr (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Динамiка та мiцнiсть машин, 2026)
Розглянута тріщина між двома ізотропними матеріалами під дією віддаленого комбінованого навантаженням. Для усунення осцилюючої особливості, що виникає при використані класичної моделі тріщини пропонується підхід, оснований на введенні зсувних зон передруйнування на її продовженнях. Проведено аналітичне дослідження цієї моделі шляхом зведення поставленої проблеми до комбінованої задачі лінійного спряження Діріхле-Рімана. Завдяки точному розв’язку цієї задачі знайдені досить прості вирази для напружень, їх коефіцієнтів інтенсивності та швидкості звільнення енергії. Розгляну також аналогічна модель для тіла скінчених розмірів при умові, що розмір тріщини значно менший характерного розміру області. Розглянуті різні величини зсувного напруження у зонах передруйнування. У цьому випадку розв’язок побудовано методом скінчених елементів. Знайдено локальні швидкості звільнення енергії біля сингулярних точок, а також її глобальні значення. Виявлено хорошу узгодженість аналітичного та чисельного розв’язків.