Фізично та геометрично нелінійні коливання балок - Breslavsky, Dmytro Vasylovych; Palamarchuk, Pavlo Igorovych (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Динамiка та мiцнiсть машин, 2026)
У статті представлено метод розрахунку та наведено результати моделювання нелінійних вимушених коливань балки. В основу розрахункового підходу покладено метод зважених відхилів за формою Гальоркіна у комбінації з чисельними методами інтегрування за часом. Виконано послідовний аналіз пружних лінійних та геометрично нелінійних коливань та розглянуто випадок незворотного деформування, що обумовлено виникненням фізично нелінійних деформацій повзучості. Для її опису використано степеневий закон Нортону. Розглянуто випадки шарнірного закріплення та консольної балки. При розв’язанні задачі про шарнірно оперту балку як базисні функції застосовано систему синусів, у задачі про консольну балку – функції Крилова. Результати чисельного моделювання представлено у вигляді залежності прогинів балки від часу та від координати у фіксований момент часу. Проаналізовано зростання прогину у часі завдяки розвитку деформацій повзучості.