Численное определение напряженно-деформированного состояния тонкой пластины с покрытим при ударном воздействии пробойником - Stepuk, A. V.; Avtonomova, L. V.; Bondar, S. V.; Khavin, V. L.; Marusenko, S. I. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Динамiка та мiцнiсть машин, 2017)
У роботі методом кінцевого елементу проведено чисельне моделювання процесу ударної взаємодії тонкої двошарової пластини з двостороннім міцним покриття при частковому проникненні сталевого пробійника з плоскою робочою частиною. Для визначення напружено-деформованого стану конструкції було вирішено нестаціонарну контактну крайову термовязкопластичну задачу з урахуванням нелінійної залежності зміни механічних властивостей матеріалу від температури і швидкості деформацій. Аналіз полів деформацій і напружень показав, що при неповному проникненні пробійника відбувається відшарування нижнього шару покриття і крихке руйнування верхнього шару, тобто перерозподіл поля напружень не призводить до повного руйнування пластини.