Влияние нестационарности процесса теплопроводности на термическое сопротивление тепловой изоляции - Капинос, В. М.; Пустовалов, В. Н.; Мезерная, М. В. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Динамiка та мiцнiсть машин, 2004)
У розрахунках нестаціонарних процесів теплообміну співвідношення, що описують конвективний теплообмін, використовуються в такому ж виді, як і при стаціонарних умовах, що не завжди може бути виправданим. У цьому зв’язку розглянуте наближене рішення нестаціонарної задачі теплопровідності для необмеженої пластини з введенням заміни теплового опору граничними умовами третього роду.Показано, що умовний коефіцієнт тепловіддачі на поверхні, що ізолюється, у вигляді відношення теплопровідності до товщини ізоляції, що використовується при стаціонарному режимі, внаслідок акумуляції теплоти збільшується в нестаціонарних умовах, що необхідно приймати до уваги.