Моделирующие полиномы от N-переменных в машиностроении - Остерник, Э. С. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Динамiка та мiцнiсть машин, 2010)
Розглянуто квадратичну апроксимацію дискретно заданої функції n-змінних за допомогою алгебраїчних поліномів. Доведено існування та єдиність найкращого у середньому квадратичному полінома. При постійному кроку аргументів матрицю системи нормальних рівнянь можна зробити квазідіагональною. Для ряду задач статики та динаміки, включаючи вібрацію турбогенератора, алгоритм реалізовано на ЕОМ.