Алгоритм структурной оптимизации системы турбоагрегат – фундамент по спектральным характеристикам - Степченко, А. С. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Динамiка та мiцнiсть машин, 2010)
У даній статті пропонується алгоритм структурної оптимізації системи турбоагрегат- фундамент для забезпечення припустимого рівня вібрацій вбудованих опор ротора низького тиску. На основі проведеного аналізу взаємозалежних коливань фундаменту і корпусів низького тиску показана можливість роздільної оптимізації на моделях симетричних частин фундаменту та корпусу турбіни шляхом вбудовування нових стрижневих елементів.