Бистабильные автоколебания несимметричного однодискового упругого ротора в подшипниках скольжения - Аврамов, К. В.; Борисюк, А. В. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Динамiка та мiцнiсть машин, 2010)
Отримано математичну модель коливань несиметричного одно дискового ротору на нелінійних підшипниках ковзання. Для моделювання масляного шару використовується аналітичний розв’язок рівняння Рейнольдса для коротких підшипників. Автоколивання у роторі виникають не при кутовій швидкості, коли спостерігається біфуркація Хопфа, а при значно менших кутових швидкостях. Такі режими автоколивання виникають внаслідок сідло-вузлових біфуркацій в системі. Розв’язки, що отримані методом гармонічного аналізу, добре збігаються з результатами чисельного моделювання.