Аналіз пружної характеристики пневмоамортизатора - Larin, O. O.; Beskrovnyi, Y. Y. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Динамiка та мiцнiсть машин, 2018)
Стаття присвячена компютерному аналізу напружено-деформованого стану пневмоамортизатора, а також особливостей формування його інтегральної пружної характеристики. Розглядається двосекційний пневмоамотизатор сильфоного типу, який створений із гумокордного одношарового композиту, що має кільцеві металеві обмежання по торцам та в середині конструкції. Дослідження проводиться в тривимірній геометрично та фізично нелінійній постановці. Моделювання деформування гумової матриці проведено на основі моделі Муні-Рівліна. Для вирішення задачі використовуєьтся метод скінченних елементів. Кордне посилення моделюється шляхом інтегрального додавання мембраної жорсткості у відповідні скінченні елементи. В роботі проаналізовано залежність пружної характеристики амортизатора від діаметру та модуля пружності корду.