Моделирование и анализ собственных колебаний корпусных элементов турбоагрегата мощностью 500 МВт - Krasnikov, S. V. (Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія: Динамiка та мiцнiсть машин, 2018)
Проведено моделювання системи турбоагрегат-фундамент-основа з турбіною потужністю 500 Мвт. Об’єктом дослідження є найбільш гнучкі елементи системи - корпуса циліндрів низького тиску. У дослідженні розглядається парова турбіна, що містить чотири типових корпуси. Для моделювання та проведення чисельних розрахункових досліджень використаний метод скінчених елементів. Побудовано геометричні та скінчено-елементні моделі елементів системи турбоагрегат-фундамент-основа та всієї система в цілому. Проведено розрахунки власних коливань. Отримано значення власних частот та власні форми коливань.. Отримані результати дозволяють дати якісну оцінку вібраційного стану системи турбоагрегат-фундамент-основа та виявити причини підвищеної вібрації окремих її елементів.