Шляхи визначення надійності при експлуатації суднових деталей виготовлених методом бандажування

Визначення властивостей матеріалів

Автор(и)

  • Иван Коваленко АМІ НУ ОМА, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20998/2078-9130.2021.2.243596

Анотація

При розвитку сучасних умов кораблебудування та виконання ремонту суднових агрегатів, особливу роль приділяють використанню основних елементів конструкцій які складаються із технологічних частин. При виконанні цих кроків важливо виконати аналіз властивостей матеріалів з  яких виготовляються технологічні  складові  вузлів суднового обладнання. Проведення випробувань повинне бути наближене до умов експлуатації суднових вісей та валів,  а саме – циклічного навантаження, агресивного та адгезіонного середовища.

Тому  особливим  фактором є технологічний контроль за послідовністю виготовлення, підбором матеріалів, технології наплавки. Усі названі вимоги можливо проаналізувати та спрогнозувати за допомогою комп’ютерного модулювання.  Дослідження властивостей перехідних шарів шва і основного металу і їх вплив на кількість циклів навантаження при випробуваннях також являються ключовими.  Усі умови будуть виконані при оптимальному підборі хімічної складової Ni Cr, які забезпечують необхідний рівень легуванняТвердість  матеріалів забезпечується наявністю частки Mg  у складі металуТакож важливим є режими термообробки які забезпечують отримання необхідної кінцевої структури матеріалу для механічної обробки та наплавкиДля данної деталі та її елементів, найкращі властивості з точки зору експлуатації у дрібнодисперсної аустенитной і перлитної структур.  

При експлуатації суднових валів та вісей виконується розповсюдження прокольних навантажень за рахунок виникнення остаточних напруг при малоциклових та багатоциклових навантаженнях та подальшої втоми структурної решитці.  

При розгляді номенклатури матеріалів, використованих у комбінованих конструкціях дуже велика і включає більшість зварюваних сталей. По поєднанню матеріалів в одному вузлі доцільно виділити дві основні групи конструкцій: із зварними з’єднаннями сталей одного структурного класу, але різного легування, та із зварними  з’єднаннями сталей різних структурних класів.  У зв’язку з цим рішення  по отриманню збалансованого бандажного з’єднання лежить в отриманні мілко зернистої структури металу шва та навколошовної зони.      

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-31